Plaje in Malta: Ghar Lapsi

IMG_5104

Sambata m-am hotarat sa incerc ceva nou. Fusesem cam la toate plajele turistice si cred ca am bifat majoritatea plajelor cu nisip. Asa ca, de ce nu?, hai sa incerc ceva non-turistic, non-nisip.
Intru pe Which Beach in cautare de optiuni. Dau, printre altele, de Ghar Lapsi. Nu auzisem in viata mea, nu vazusem pe harta, pe display-ul autobuzelor, nicaieri. Asa ca am zis ca e ce trebuie.
Caut pe google Maps cum fac sa ajung acolo. Trebuie sa merg cam 15 minute pe jos pana in Mosta, apoi sa schimb doua autobuze. In total, o ora si 19 minute. OK pentru standarde malteze. Ma dau cu crema si pornesc.
Ma usuc in soare pana vad un autobuz in zare. nu e cel pe care il astept, dar ma uit repede pe panou si vad ca trece cam prin aceleasi statii. Asa ca sar in el, pana la una din statiile principale, unde il astept pe urmatorul. Am noroc si de data asta nu astept mai mult de cinci minute.
O luam usor spre Rabat, care era capul de linie. Prin niste locuri prin care nu mai fusesem in viata mea, cu intinderi mari si aride, cativa copacei si nici o casa.

IMG_5057
Intr-un final, ajung in statia unde trebuia sa astept si ultimul autobuz. E cald, atat de cald! si soarele arde. Stau cuminte intr-o statie de autobuz de piatra, genul comunist. Sunt efectiv in camp. Pe o raza de un kilometri se vad doar cactusi si iarba uscata.
Vine si autobuzul, cand imi cam pierdusem speranta. Urc si pornim intr-o calatorie lunguta. Ajungem inspre mare, pe niste inaltimi, cu un drum care serpuieste printre pietre. Kilometri intregi nu am vazut nici oameni, nici alte masini. Cand am ajuns jos, spre mare, autobuzul ne-a lasat intr-un loc unde drumul se infunda, iar langa statia de autobuz era doar o cladire parasita. Cobor pe o alee, pe langa mine urca diveri. Surprinzator, jos, langa apa, e plin de lume. Majoritatea diveri, oameni care fac snorkeling, localnici.

IMG_5061
Nu este loc de facut plaja, ci doar o terasa cimentata, plina de prosoape.
E un fel de peisaj stancos din Game of Thrones. In apa poti intra de pe o platforma betonata.
Ma asez la plaja pe o bordura. Da, fix pe o bordura. E liniste, nu prea se aude nici marea. La un moment dat, doi localnici trec pe langa mine si cara o barca pana in apa, apoi pleaca. Un grup de adolescenti trece pe langa mine. Au o punga plina de sticle cu bere si se pierd printre stanci hilizindu-se.


E un loc bun, oarecum. Nimic comercial, nici frumos sau glamouros. Doar natura. Un loc fara pretentii, frecventat mai ales de localnicii din sud. (Zona din sud a tarii nu este asa dezvoltata si este predominant rurala; aici sunt cele mai multe familii tipice si inca se mai pot gasi persoane caren u vorbesc deloc engleza).
Deci, daca sunteti in cautare de experiente autentice, Ghar Lapsi ar fi solutia. Sau daca va place sa faceti snorkeling sau diving. In apropiere este si celebra Blue Grotto, deci mai puteti bifa un obiectiv.
Va sfatuiesc totusi sa veniti cu masina. Pana aici ajunge un singur autobuz si ca sa ajungeti la acest autobuz o sa mai schimbati, probabil, altele doua. Nu e o calatorie placuta si veti pierde mult timp asteptand dupa ele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *